Blog

Sveže nariban wasabi – poslastica za poznavalce

Kdor je jedel sushi, je poskusil tudi japonski hren wasabi (わさび). Pa ga je res? Večji del wasabija, ki se ga servira v sushi restavracijah, pripravijo iz wasabi prahu, ki ga zmešajo z vodo, pri čemer nastane značilna zelenorumena wasabi pasta.

Japonski hren wasabi

Wasabi v vseh treh stanjih: mlada rastlina, koren in tri različne uprašene različice

Sestavine suhega prahu so različne, a v splošnem velja, da gre za mešanico našega hrena (armoracia rusticana), gorčice in dodanega zelenega barvila, ki, ko pride v stik z vodo, wasabi pasto obarva zeleno. Nekateri dražji praški vsebujejo do 20 odstotkov pravega japonskega suhega wasabija, to pa je tudi vse.

SushiSpotting je del ekskluzivnega wasabi kluba

Pristop z uporabo našega (navadnega) hrena se je prijel, ker je pravi japonski hren wasabi (eutrema japonicum/wasabia japonica) pregrešno drag.

Na svojih menijih ga ponujajo samo najodličnejše sushi restavracije. SushiSpotting je odslej član tega ekskluzivnega kluba. Prva pošiljka avtentičnega svežega wasabija je v Slovenijo priletela pred nekaj dnevi in je že na voljo kot dodatek v naši spletni trgovini.

Pravi wasabi bo za doplačilo na voljo nekaj tednov – v tem obdobju lahko korene wasabija obdržimo sveže. Odvisno od povpraševanja in dobavljivosti ga bomo imeli v ponudbi tudi kasneje. Ne pa vedno, ker ga je težko dobiti.

Sicer pa v vse sushipakete brezplačno dodajamo uprašeno različico. Našli smo dobavitelja, ki namesto umetnih barvil wasabi pasti doda naravno spirulino. Končni rezultat zato morda ni tako zelo zelen, kot ste ga navajeni, je pa brez E-jev.

O wasabiju

Wasabi v naravi raste v japonskih gozdovih, najraje ob rekah. Rad ima vlažno in senčno okolje, ter temperature med 7 in 21 stopinjami. Ker ga je izredno težko gojiti, na trgu dosega astronomske cene.

Liste wasabija lahko uporabimo za pripravo solat. Del rastline, ki ga najpogosteje uporabljamo v kulinariki, ne raste pod zemljo (kot pri našemu hrenu), temveč nad njo. Gre za izrastke, korene oz. rizome, ki so ob obiranju veliki približno 10 centimetrov. Hrani se jih v hladilniku: oviti v vlažno krpo so kar obstojni, saj vsebujejo naravno prisotne izotiocijanate – spojine, ki ohranjajo wasabi v odlični kondiciji še mesec ali več po obiranju.

Wasabi v kulinariki

Wasabi ni primeren zgolj za serviranje s sushijem in sashimijem. Odlično se poda k školjkam, pa tudi z zrezki in rezanci se ima rad. Kot sol, tudi wasabi izboljša okus mnogih jedi.

Pred serviranjem se wasabi nastrga s posebnim strgalom oroshigane (tradicionalno celo s pomočjo posušene kože morskega psa), pri čemer nastane pasta, ki se jo servira s sushijem.

Sveže nastrgan wasabi hitro izgublja okus, zato je priporočljivo, da se ga čimprej zaužije.

Okus svežega wasabija je odvisen od sorte rasline in območja, kjer raste. Gre za mešanico arom, ki jih poznamo pri artičokah in divjih špargljih, z dodano “vročino”. V ustih in nosni votlini je odgovoren za eksplozijo kratkotrajnega pekočega občutka, ki se (za razliko od čilija) hitro odplakne s tekočino ali hrano.

Foto galerija