Blog

Sushi riž za odličen sushi

Riž je bistvena sestavina sushi pojedine. Priprava sushimeshija (鮨飯) je zato veščina, ki jo mora usvojiti vsak sushi mojster. Gre za kombinacijo izbire, čiščenja in priprave riža s (odvisno od mojstra in lokacije) kisom, sladkorjem, soljo, algo kombu in sakejem.

Sushispotting hangiri za riž

Hangiri (lesena posoda za pripravo sushimeshija) v Gregorjevi SushiSpotting kuhinji

Riž na Japonskem

Japonci poznajo dve veliki skupini kratkozrnatega riža: uruchimai (navaden riž) in mochigome (lepljiv riž). Za sushi in tudi v vsakdanji japonski kuhinj se uporablja prvi. Zraste kot rjavi riž, ki ga nato oluščijo, odstranijo otrob oz. riževo zrno fino obrusijo. Tak riž se kalorično sicer ne razlikuje od rjavega riža, je pa manj hranilen. Brušen beli riž je bolj obstojen, saj se v procesu obdelave iz riževe ovojnice odstranijo olja, ki se se sicer hitro pokvarijo.

Riž za dostavo

Priprava riža za sushi pakete, ki jih vsako sredo dostavljamo po Sloveniji, je zahtevna, saj od jutranjega rižnega pranja do zadnje popoldanske dostave preteče nekaj ur. Ta čas sushi paketi preživijo v hlajenih dostavnih boksih, kar vpliva na temperaturo in strukturo riža. Zato še vedno priporočamo, da svoj priljubljeni sushi paket pred zaužitjem približno 30 minut pustite na sobni temperaturi. Le-tako bo sushi razvil pravi okus.

Postopek priprave riža smo v zadnjih tednih v povezavi z vašim feedbackom še posebej izpopolnili, saj si želimo v pisarno ali na dom dostaviti čimboljši sushi.

Riž pri SushiSpottingu

Takole za sushimeshi priporoča sushimojster Grega: kratkozrnat riž prve kakovosti, japonski rižev kis, sol, sladkor, kombu alga.

  1. Riž temeljito umijemo – vsaj trikrat ga namočimo in splaknemo tako, da se znebimo čimveč škroba.
  2. Nato ga na cedilu pustimo počivati vsaj eno šolsko uro, da postane snežno bele barve.
  3. Odmerimo dobro skodelico vode za vsako skodelico riža, dodamo algo kombu in ga damo kuhati v kuhalnik za riž.
  4. Kuhan riž stresemo v hangiri in ga ohladimo za nekaj stopinj tako, da ga nežno mešamo in razpihujemo.
  5. Rižu dodamo japonski rižev kis, sol in sladkor ter ga nežno mešamo, razpihujemo, hladimo in pri tem pazimo, da ne poškodujemo riževih zrn.

Tak riž naj še kratek čas počiva, nato je pripravljen za uporabo.