Blog

Sushi ingver (gari) – domača priprava

Gari (ガリ) oz. shoga (生姜) je tanko narezan okisan ingver. Servira se skupaj s sushijem, zaužije pa se med menjavo ribe, da se z njim očisti brbončice v ustih. Recimo, če pojeste tuno in želite nadaljevati z zobatcem, vmes posezite po gariju. Ingver bo nevtraliziral okus pravkar zaužite tune in jezik pripravil na okušanje zobatca.

Ingver za sushi

Garija ne dodajamo na ribo oz. ga ne jemo skupaj z ribo, saj bo njegov učinek nasproten – nevtraliziral bo okus ribe, ki je trenutno v ustih.

Ingver je tudi rahel antiseptik in bo v vašem želodcu naredil red, če ste slučajno preobčutljivi na katero izmed rib.

SushiSpotting gari

Pri nas gari pripravimo sami, saj nam trgovinske različice z dodanimi barvili in ojačevalci okusa niso všeč. Postopek izdelave je preprost. Sveže gomolje ingverja umijemo in olupimo. Nato jih narežemo na tanke rezine, posolimo in za nekaj dni namočimo v nežno sladkan kis.

Mlad ingver bo med namakanjem spremenil barvo: iz svetlo rumene v rozardečo; starejši ingverjevi gomolji pa med kisanjem ohranijo rumenkasto barvo. Poleg spremembe v barvi, so mlajši ingverjevi gomolji še nekoliko bolj sladki od starejšega ingverja.

Gari pripravljamo sproti, kar pomeni, da uporabimo ingver, ki je tisti teden na voljo v lokalnih trgovinah. Umetnih rdečih barvil ne dodajamo, zato se barva in okus našega garija tedensko lahko spreminja in je odvisna od uporabljenega ingverja.

Pred serviranjem gari vzamemo iz kisa, ga odcedimo in dodamo vsakemu SushiSpotting paketu.

Fotogalerija

Oglejte si proces priprave SushiSpotting garija.