Blog

Rdeči kaviar (ikura)

Rdeči kaviar ali zrele rdeče ikre lososa so priljubljena in zelo cenjena sestavina sushija. Japonci rdeči kaviar imenujejo ikura (イクラ). Rdeči kaviar je dober vir omega 3 maščobnih kislin, beljakovin in vitamina B12. Ikre so velike do pol centimetra, živordeče barve in nežno mastne teksture. Okus je slano-sladek z značilnim nasičenim lososovim zaključkom.

Sushipaket Deluks

Foto: detajl ikura battleshipa iz sushipaketa Deluks

SushiSpotting ikura brez konzervansov

Različico ikure, ki jo uporabljamo v sushipaketu Deluks, Japonci imenujejo ikura no shio-zuke (nasoljene ikre lososa). Ker gre za naš najbolj fin paket, uporabljamo zgolj ikre divje lovljenega pacifiškega lososa (in ne gojenih rib).

Ikura se pripravi tako, da se svež skupek iker (nama sujiko) loči od membrane, nasoli in zamrzne. Pred pripravo sushipaketa nasoljene ikre odmrznemo v mlačni vodi – tako se izpere nekaj soli, ikre pa se hkrati tudi utrdijo. Sushimojster Grega jih nato naloži na “battleship” iz alge nori z riževo podlago. Takšen način priprave smo izbrali, ker smo se želeli izogniti v kozarec vloženim ikram, ki jim življenjsko dobo podaljšajo s konzervansi.

Ob vsakem primeru je ikura zelo nežno živilo, zato se lahko zaradi tresljajev ob dostavi zgodi, da kakšna ikra poči. Gre za kozmetično napako, ki ne pokvari svežega okusa ikure.

Poskusite, kako se ikre raztopijo v ustih. Če se vam zdijo premočne, ikuro zaužijte skupaj s koščkom kumare.

Ikura v kuhinji

Poleg ikura sushija se rdeče ikre uporabljajo še za pripravo ikura riževe posode (ikuradon). Servirate jih lahko kot klasičen kaviar na opečenih kruhkih skupaj z maslom. Zanimiva je tudi različica iker, ki jih namočite v mešanici sojine omake, mirina in sakeja – tako marinirano ikuro postrežete na rižu. Nekateri ikre vmešajo v jajce in jih popečejo; dobro se podajo tudi v majoneznih mešanicah.