Blog

Popotnica za SushiSpotting

Najboljši sushi do sedaj sem jedel – zanimivo – ne na Japonskem, temveč v Hong Kongu. Leta 2010 sem se iz kitajskega Kunminga vračal v Slovenijo, na poti pa sem se za nekaj dni ustavil še pri prijateljici Xian Hua, ki v tem nekoč angleškem, sedaj pa spet kitajskem velemestu dela v hotelirstvu. Punca pozna obe strani Biserne delte, predvsem pa pozna dobre lokale. In to je ključno. Na Japonskem se bil takorekoč turist. Vodili so nas sem in tja, nekaj izletov smo naredili tudi sami, a to ni to. Vidiš, vstopiš, poješ. Če imaš srečo, je solidno. Ponavadi je nimaš. Sploh pa nimaš dostopa do skritih kotičkov, ki jih poznajo domačini.

Sushi Spotting

Čista desetka

Tisti večer pred odhodom na letališče sem tako sedel že v tretji sushi restavraciji in se basal s sushijem, ki mu na večni lestvici sushimojstrstva dajem oceno 10. Riba se je topila v ustih. Riž je bil pravi. Da bi pomislil zadevo namakati v sojino omako, mi sploh ni prišlo na misel.

Res je, nisem Anthony Burdain, ki si lahko privošči, da mu sushi pripravi Jiro Ono osebno. V sushi restavraciji s 3 Michelinovimi zvezdicami. Če mi bo to kdaj uspelo, bom svojo ocenjevalno lestvico popravil. Ali pa tudi ne. Sushi je predvsem stvar trenutka in izkušnje. V družbi s prijatelji, po uspešnem dnevu, v prijetnem okolju … je gotovo boljši.

Prejšnji teden, torej ko je bil SushiSpotting že tik pred tem, da odpre vrata, sem sushi jedel na Dunaju. Tapoceni takeaway različico s povprečnim rižem, površno narezano ribo, in površno zvitimi makiji, ki so razpadali pod rahlim pritiskom bambusove palčke. Sushi ni bil slab, izstopal pa tudi ni. Manjkala mu je ljubezen in pozornost ob pripravi. Dal sem mu šestico.

Priprava z ljubeznijo

Še isti dan sem Gregorju dejal, da si tega ne moreva privoščiti. Poiskati morava najboljše sestavine, ki se jih v našem okolju da dobiti. Predvsem pa sushi pripraviti z ljubeznijo. To Grega zna. Poznam ga že nekaj let in s sushijem me ni še nikoli nasankal. Tudi zato ga brez zadržkov priporočam, ko me kolegi sprašujejo, kam po sushi.

Vesel sem, da jim od sedaj naprej lahko odgovorim: na sushispotting.si. Hkrati upam, da bova z Gregorjem tudi vam uspela pričarati izkušnjo dobrega sushija. Treh zvezdic (še) nimava, se pa trudiva, da je, kot pravi sushimojster Jiro Ono, vsaka naslednja sushi izkušnja pri nas boljša od predhodnje