Blog

Palčke, palčke, paličice

Jedilne palčke se uporabljajo v azijski kulturi in kulinariki že skoraj sedem tisoč let. Prvi so jih kot kuhinjski pribor začeli uporabljati Kitajci, nato pa se je ideja razširila med sosede. Danes s palčkami jejo Japonci, Korejci, Malezijci, Vietnamci, Singapurci, Tajci in drugi.

Suši palčke

Foto: Sushimojster Grega v akciji
Kako in kje so narejene?
Večina palčk je narejena iz bambusa na Kitajskem (tudi Japonci največ palčk uvozijo), poznamo pa še palčke iz tršega lesa, plastike, kovine, porcelana in drugih materialov. Bambusove so se razširile zaradi nizke cene in dejstva, da je manj izkušeni roki z njimi lažje jesti, kot recimo s plastičnimi, iz katerih hrana prej zdrsi.

Povprečen jedec na Vzhodu na leto porabi približno 100 parov palčk za enkratno uporabo, kar predstavlja veliko okoljsko obremenitev. Če bi bile vse izdelane iz lesa odraslih dreves, bi jih za izdelavo morali posekati 25 milijonov.

Ker so Kitajci pred leti proizvodnjo palčk obremenili z dodatnim okoljskim davkom, so se podjetni Američani (ki takega davka ne poznajo) organizirali in začeli “American made” palčke izvažati na Kitajsko.

Etimologija palčke

Kitajci palčkam pravijo kuaizi (筷子), kar v direktnem prevodu pomeni hitre bambusove palčke. Japonci uporabljajo starokitajsko pismenko zhu (箸), ki jo izgovarjajo kot hashi. Napis otemoto (おてもと), ki je natisnjen tudi na SushiSpotting ovitku za palčke, pa pomeni “območje pod rokami”. Palčkam za enkratno uporabo, ki jih je potrebno pred tem razpoloviti pravijo tudi waribashi (割り箸).

Kako jesti sushi?
Če vam uporaba palčk ni blizu, lahko sushi brez težav primete v roko. Tako, kot je po našem bontonu OK, če z roko “obiramo” piščančje meso na kosti, boste tudi na Japonskem videli sushijedce, ki palčk ne uporabljajo. Nekateri sushi mojstri v svojih restavracijah celo vztrajajo, da pri jedi uporabite izključno prste.

Sicer pa nigirije in makije s palčkami objamete na obeh straneh, nigirije obrnete tako, da jih lahko z ribjim delom namočite v sojino omako, nato pa z njimi brž v usta.

Vaja dela mojstra, če mojster dela vajo! In ne pustite se zmotiti, ko vas prijatelji “učijo”, kako se palčke pravilno držijo med prsti. Tudi z žlicami in vilicami vsi ne upravljamo enako.

Zapomnite si le tole: palčk med odlaganjem nikoli ne prekrižajte ali jih navpično zapičite v hrano, saj se na tak način uporabljajo izključno v pogrebnih ritualih. Prav tako ni po bontonu, da palčke pred uporabo drgnete eno ob drugo, saj s tem gostitelju sporočate, da so njegove palčke slabe kakovosti.

Čuječe prehranjevanje
Ali ste vedeli, da psihologi, ki delajo s tehnikami čuječe kognitivne terapije (Mindfulness-based cognitive therapy) priporočajo uporabo palčk za učenje čuječega prehranjevanja? Jesti je treba počasi in tako, da se zavedamo hrane, ki jo damo v usta. S palčkami smo zahodnjaki ponavadi počasnejši kot z vilico, nožem in žlico, zato nas prisilijo v bolj ozaveščeno prehranjevanje.