Blog

Moj prijatelj Salmo salar

Losos je zanimiva riba, saj uspeva v sladki in slani vodi. Večino odraslega življenja preživi v morju, mladost in obdobje drstenja pa v sladkih vodah.

Raziskave celo kažejo, da se večina rib vrača drstiti na mesto svojih staršev (in ne kar v katerokoli sladko vodo). Od trenutka, ko samica izleže jajčece, do takrat, ko iz njih izplavajo mladi lososi, preteče vsaj tri mesece, v nekaterih primerih pa tudi več let. Zarod počasi potuje iz visokogorskih potokov, preko rek do morja.

Losos

Foto: mojstrsko narezan losos postane nigiri sushi

Etimologija neke ribe

Ko govorimo o lososu, imamo pri nas v mislih ribe rodu Oncorhynchus in Salmo iz Severnega in Tihega oceana. V tujini pa z besedo salmon (losos) označujejo tudi postrvi, lipane in podobne sladkovodne lepotice, ki ne opravljajo napornega potovanja med oceani in rekami. Skupaj je v skupini lososov več kot 50 različnih vrst rib, od tega se jih masovno goji ali lovi manj kot deset. Odrasle ribe tehtajo od sedem do šestdeset kilogramov in živijo tudi preko deset let.

Losos v kulinariki

Zaradi velikega povpraševanja so v devetdesetih letih prejšnjega stoletja lososa začeli intenzivno gojiti v ribogojnicah. Danes je skoraj ves atlantski losos na trgu gojen, medtem ko večina tihooceanskega lososa še vedno prihaja iz divjega ulova.

Losos je cenjen zaradi visoke vsebnosti beljakovin, omega-3 maščob in D-vitamina. Prodaja se ga v konzervah, prekajenega ali v popolnoma neobdelani (sveži) obliki.

Norveški projekt

Dobrih štirideset let nazaj japonska sushi tradicija lososa sploh ni poznala. Ribo so lovili, vendar so jo pred serviranjem striktno popekli. Danes je ena izmed najbolj priljubljenih nigiri sushi kombinacij med mladimi Japonci prav ta živooranžnež.

“Krivci” za popularizacijo lososa so Norvežani, ki so leta 1974 s posebno delegacijo odšli na Japonsko, kjer so po ministrstvih in sushi restavracijah prvič predstavljali severnoevropskega gojenega lososa. Imeli so ga dovolj, Japonci pa so ravno v tistem obdobju prvič v dolgi zgodovini ribištva ulovili manj rib, kot je bilo za njih povpraševanja na domačem trgu. Po približno petnajstih intenzivnih letih lobiranj in predstavitev so Norvežani Japonce prepričali, da je losos odlična izbira za surovo sushi in sashimi serviranje.

Še več, Japonska je postala azijska odskočna deska za norveško ribiško industrijo. Danes, ko kupna moč in zanimanje za visoko kulinariko raste na Kitajskem, si Norvežani z losos posli manejo roke.

Bi sushi?

Tudi pri nas je losos sestavni del sushi menija. Privoščite si to očesu in brbončicam prijetno ribo še vi. Položena čez sveže pripravljen sushi riž in hipno namočena v sojino omako se kar raztopi v ustih.