Blog

Mlada soja edamame

Edamame (枝豆) je mlada neoluščena blanširana in osoljena soja, ki jo v azijski kuhinji uporabljajo kot prigrizek ali predjed.

edamame mlada sojaFoto: sveže pripravljen edamame v SushiSpotting kuhinji

Priprava

Edamame je po strukturi in izgledu podoben mlademu grahu, po okusu pa kombinaciji kuhanega graha in boba. V nasadih soje še nezrele stroke ročno oberejo, blanširajo in zamrznejo. Pred zaužitjem se edamame na hitro pokuha, soli in ohladi. Preden ga pojeste, ga olupite.

Zgodovina

Japonci so edamame obirali, kuhali in jedli že vsaj v 13. stoletju, priprava pa se do danes ni spremenila. Mlado sojo kot mao dou v kuhinji uporabljajo tudi Kitajci. Na zahodu se je uporaba mlade soje razširila v zadnjem desetletju, predvsem kot popestritev solat ali kot samostojen prigrizek ob pivu.

Hranilna vrednost

Edamame je bogat vir beljakovin za vegetarijance in vegane, saj 100 gramov mlade soje vsebuje preko 10 gramov beljakovin. Zaradi hkratne vsebnosti ogljikovih hidratov in vlaknin ter drugih telesu prijaznih mikrohranil (vitamini, minerali) je edamame nasiten in zdrav prigrizek, ki se odlično poda k sushiju.

Bi sojo?

Pri nas lahko edamame naročite skupaj z izbranim sushipaketom, sveže pripravljenega dostavimo v 200-gramskem pakiranju. Mlado sojo oluščite in pomalicajte med tem, ko čakate, da sushi na sobni temperaturi razvije pravi okus.