Pogosto zastavljena vprašanja in odgovori

Spodaj najdete nekaj odgovorov na pogosto zastavljena vprašanja. Če odgovora na svoje vprašanje ne najdete, stopite v stik s SushiSpottingom in z veseljem bomo odgovorili.

Stran služi tudi kot dokument Pogoji poslovanja, s katerimi se strinjate, če pri nas naročite sushi.

Kaj je SushiSpotting in kdo stoji za njim?

SushiSpotting je spletni portal za ljubitelje sushija (tradicionalne japonske jedi iz okisanega riža, surove ali fermentirane morske ribe, mehkužcev ter morske in nemorske zelenjave). Pri nas lahko naročite slastne sushi pakete, ki jih vsak delovni dan dostavljamo po Ljubljani.

SushiSpotting sta leta 2014 ustanovila Grega in Miha – prijatelja in podjetnika, ki se že več let ukvarjata z azijsko kulturo in kulinariko. Spomladi 2016 se je SushiSpottingu priključil še izkušen sushimojster Ernest.

Ernest Barać ima večletne izkušnje z japonsko kulinariko. Šest let je delal v najboljših japonskih revstaracijah pri nas, zadnjih nekaj let pa je private sushi chef. Pri SushiSpottingu skrbi za pripravo odličnih sushi paketov.

Grega Jagodnik je sushimojster, ki je ljubiteljsko zanimanje za dobro japonsko hrano razvil v posel. Ima večletne izkušnje z nabavo visokokakovostnih sushi sestavin in natančno pripravo sushija ter certifikat iz priznane šole Tokyo Sushi Academy. Ker ima vedno nabrušene nože, se v kuhinji z njim ni za hecat.

Miha Jesenšek je študiral in živel na Kitajskem ter potoval po Japonski. Po izobrazbi je antropolog, zanimajo ga azijske kulture in tradicionalni načini priprave in pitja čaja. Poklicno se ukvarja z novimi mediji, zato pri SushiSpottingu skrbi za spletne vsebine, marketing in PR.

Kako izgleda sushi paket?

Sushi paket meri 23 x 15 cm. Tipična vsebina ribjega sushi paketa je sestavljena iz sedmih nigirijev in štirih futomakijev ter šestih hosomakijev. Vegetarijanski paket je sestavljen podobno, le da ne vsebuje ribe. Nedavno smo ponudbo dodatno razširili s paketoma Maki (osemnajst hosomakijev in šest mavričnih zvitkov) ter Deluks (sedem nigirijev, osem sashimijev, dveh zvitkov iker in treh futomakijev). Sushi je pakiran v kakovostno plastično embalažo, ki je primerna za pakiranje hrane po standardu HACCP. Vsakemu paketu dodamo wasabi, ingver, sojino omako in bambusove palčke.

Ker izbiramo samo najboljše sestavine preverjenih dobaviteljev, se včasih lahko zgodi, da zaradi večjega števila naročil kakšne ribe zmanjka. Takrat jo nadomestimo z drugo podobno ribo. Prosimo, da upoštevate tudi, da je struktura ribjega mesa glede na sezono in mesto ulova različna, kar vpliva na okus in izgled sushija.

Kje lovite ribe? Kakšne sestavine uporabljate?

  • Ribe in mehkužce “lovimo” na ribji tržnici v Trstu ali direktno od dobaviteljev. Prihajajo iz Jadranskega in Severnega morja, Indijskega oceana in Maldivov. Kupujemo samo ribe preverjenih dobaviteljev z označenim poreklom, datumom ulova in sledljivostnimi papirji. No kidding. Še posebej smo natačni pri tuni – izbiramo vrsti bigeye (thunnus obesus) in yellowfin (thunnus albacares). Slednja je med tunami najmanj ogrožena in najmanj rizična glede akumulacije živega srebra.
  • Uporabljamo italijanski kratkozrnati riž prvega kakovostnega razreda (in ne kalifornijske srednjezrnate sorte, ki je za sushi manj primerna).
  • Sojina omaka je korejska, brez konzervansov. Wasabi (わさび) je japonski, brez umetnih barvil. Kot doplačilo je glede na dobavljivost na voljo tudi sveže nariban koren wasabija.
  • Gari (ガリ) – kisan ingver izdelamo sami, brez konzervansov.
  • Ostalo zelenjavo (avokado, solata, kumare …) kupujemo sproti in sveže v lokalnih trgovinah.

Nobena od sestavin ne vsebuje ojačevalcev okusa.

Kje in kako pripravljate sushije?

Sushi pripravljamo v Ljubljani v profesionalni sushi kuhinji – izključno sami, brez podizvajalcev in v kontroliranem okolju z notranjim nadzorom na osnovi HACCP sistema. Z laserskim merilcem nemškega proizvajalca Dostmann electronic redno merimo temperaturo ribe. S pomočjo mikrobiološkega testa higijene finskega proizvajalca Orion Diagnostica Oy pa kontroliramo vsebnost bakterij na delovnih površinah. Vsak sushi paket pripravimo z ljubeznijo in preverimo, da izgleda kot se šika.

Kako je s temperaturo?

Sushi se v restavracijah servira tako, da je riž toplejši od ribe. Idealno kombinacijo (riž: 35 °C, riba: 3 °C) lahko dosežemo le, če sushi pripravimo minuto pred serviranjem.

SushiSpotting zagotavlja storitev dostave svežih sushijev na dom ali v pisarno, kar pomeni, da od priprave do zaužitja preteče nekaj ur. Če bi riba ta čas ležala na toplem rižu, bi bilo z bakterijami zabavno. Tega pa nočemo, zato tudi nikoli ne dostavljamo en dan starih sushijev. Častna sušijevska! Razvili smo poseben protokol priprave in dostave, ki se ga držimo.

Sushiji so pripravljeni zjutraj okoli devete ure, nato pa jih razvozimo do strank. Zato temperaturo riža že ob pripravi nekoliko znižamo. Ker sushipakete dostavljamo v hlajenih boksih, lahko temperatura med dostavo še dodatno pade. Priporočamo, da sushi pred zaužitjem 30 min pustite na sobni temperaturi. Tako bodo riž, ribe in druge sestavine razvili pravi okus.

Naredili smo ogromno testov in scenarijev hlajene dostave ter ugotovili, da v dostavnem oknu nekaj ur takšen postopek zagotavlja najboljšo možno sushi dostavno izkušnjo. Če vseeno želite temperaturno popoln sushi, pa predlagamo, da se odpravite do kakšne dobre sushi restavracije in zahtevate pripravo pred nosom. :)

Zagotavljamo visoke suši standarde

Po 38 letih v sushi kuhinji se še vedno učim. Upoštevati moraš količino in barvo sestavin, koliko soli in kisa uporabiš, in kako letni časi vplivajo na zamaščenost rib. –Masaharu Morimoto, sushimojster

Kakšen pribor uporabljate?

Riž se kuha v posebnem kuhalniku, ki smo ga naročili iz Japonske. Tudi brusni kamni in noži, ki omogočajo natančno sushimojstrstvo, so japonski. Če vas zanimajo, poglejte na stran podjetja Oster rob.

Suši Oster rob

Kakšen je rok uporabe sushipaketa?

Ker so sushiji pripravljeni sproti in brez konzervansov, priporočamo, da jih pojeste takoj. Če želite, jih lahko hranite v hladilniku pri osmih stopinjah in pojeste še isti dan do polnoči. Pred zaužitjem paket pustite na sobni temperaturi približno 30 minut. Hladen riž rata trd, zato je nujno, da ohlajene sushipakete pred malicanjem temperirate. Hramba v hladilniku do naslednjega dne ni priporočljiva.

Kako naročim?

Naročilo in plačilo je preprosto. Na prvi strani so nanizani sushipaketi, ki so na voljo za dostavo naslednji dan. S klikom jih dodajte v nakupovalno košarico, nato pa sledite postopku naročila in plačila.  Naročila za dostavo naslednji dan sprejemamo do prejšnjega dne do 18. ure oz. do zapolnitve mest v sushimobilu. Svoj priljubljeni sushipaket lahko naročite tudi za več dni naprej – ob naročilu izberete željeni datum dostave. Plačate lahko s kreditno kartico, paypalom ali z bančnim nakazilom (UPN). Naročite lahko več sushipaketov za enkratno dostavo hkrati (npr. dva ribja in enega vegetarijanskega).

Vsem naročnikom bomo večer pred dostavo poslali original račun in opomnik, da je naslednji dan sushi dan.

Število paketov, ki jih lahko naložimo v sushimobil, je omejeno, zato predlagamo, da z naročilom ne čakate na zadnji dan.

Naroči zdaj!

Ali lahko plačam jaz, sushipaket pa dostavite prijatelju (kot darilo ali presenečenje)?

Seveda. Izbrane sushipakete naložite v košarico. Na blagajni vnesite svoje podatke za račun. Nato pa odkljukajte možnost “Dostava na drug naslov”, kjer lahko vnesete naslov, na katerega sushipaket dejansko dostavimo.

Pazite pa, da je vnešen e-poštni naslov vaš, saj boste nanj prejeli potrditev naročila in račun. Telefonska številka naj bo od vašega prijatelja, da ga ob času dostave lahko kontaktiramo. V okence “Zabeležka” lahko še dodatno napišete, da gre za darilo.

Poskrbeti morate še, da je vaš prijatelj v času dostave na dogovorjenem naslovu.

Ali je naročanje preko SushiSpottinga varno?

Zelo. Plačila s kreditnimi karticami v našem imenu procesira PayPal. Gre za enega izmed največjih spletnih ponudnikov kartičnega poslovanja. Vse transakcije so opravljene v varnem spletnem okolju (https), PayPal omogoča tudi vračilo vplačnine v primeru zlorabe. Alternativno lahko znesek naročila poravnate tudi z direktnim bančnim nakazilom na transakcijski račun našega podjetja. Za ljubitelje papirja smo predvideli še možnost plačila šoferju ob dostavi z gotovino. Žal za plačilo z gotovino zaračunamo dodatno provizijo. Sushipakete želimo v dostaviti čim hitreje, to pa lahko storimo, če večino plačil uredimo elektronsko.

Kje in kdaj dostavljate?

Sushi pakete dostavljamo na vaš dom ali v pisarno vsako sredo in petek. Dostavljamo po Ljubljani, znotraj označenega območja. Dostave izvajamo med 11h in 14h uro.

SushiSpotting dostava po Ljubljani

Dostavljamo znotraj zelenega obroča

Sushimobil je opremljen z GPS-oddajnikom, zato lahko med dostavo njegovo lokacijo spremljate na zemljevidu.  Žal zaradi narave storitve naročnikov sproti ne moremo obveščati o točni uri in minuti dostave, zato jih prosimo, da v času dostave spremljajo lokacijo sushimobila na zemljevidu.

V primeru slabega vremena in neprevoznih cest (sneg …) si pridržujemo pravico, da dostavo prestavimo na drug dan. O spremembi in alternativnem terminu dostave vas bomo pravočasno obvestili.

Ali lahko naročim dostavo tudi na lokacije izven koridorja in delovnega časa dostave?

Izven koridorja dostave in izven rednega delovnega časa dostave lahko naročite v okviru naše catering ponudbe.

Kakšna je politika poslovanja SushiSpottinga?

SushiSpotting kakovostno in cenovno pokriva višji razred sushi cateringa v Sloveniji. Poskrbimo za izbrane sestavine, strokovno pripravo ter odlično nakupovalno in dostavno izkušnjo. Sushije delamo z ljubeznijo. Zadovoljstvo strank postavljamo na prvo mesto.

Dostavljamo samo sushi pakete, ki jih brez fige v žepu ponudimo tudi svojim družinskim članom in prijateljem. Sushimojster pred pripravo vse sestavine osebno preizkusi. Če menite, da storitev ne dosega visoko zastavljenega standarda, vam vrnemo denar.

P. S.: Če sushi jeste in naročate prvič, vas prosimo, da se pred nakupom podučite o zgodovini in kulturi priprave sushija. Če surove ribe ali kombinacije morskih alg in riža ne marate, ga ne naročajte. :)

Kar delam, ni umetnost. To je sushi. –Masaharu Morimoto, sushimojster

Sem lastnik gostilne/bara. Ali se lahko dogovorimo za strežbo SushiSpotting sushija v mojem lokalu?

Lastniki lokalov v bližini koridorja dostave, ki bi želeli v svojo ponudbo dodati sushi, nas lahko kontaktirajo. Dogovorili se bomo o vaših željah in pogojih sodelovanja.

Ali imate radi piškotke?

Imamo. Spletni piškotki so majhne datoteke, ki jih shranjuje spletni brskalnik. Moderne spletne strani brez piškotkov ni mogoče postaviti.

Nova evropska zakonodaja (e-Privacy Directive) nam nalaga, da uporabnike obvestimo o piškotkih na spletni strani. Z veseljem to storimo! Piškotke na SushiSpotting.si uporabljamo za beleženje dogajanja v spletni trgovini in za shranjevanje nastavitev spletne trgovine. Piškotke naložijo tudi ponudniki spletnih storitev, ki jih uporabljamo. Gre za Google Analytics (merimo obiskanost strani). S pomočjo storitve ShareThis lahko sushipakete delite po socialnih omrežjih. Uporabljamo še Facebook Like in Twitter Follow gumbe, da nam lahko sledite na priljubljenih spletnih omrežjih. S pomočjo sistema Smartsupp komuniciramo z vami v živo.

Vse omenjene storitve občutno izboljšujejo uporabniško izkušnjo na SushiSpotting.si, pri tem pa ne predstavljajo dodatnega varnostnega tveganja. Zato menimo, da z onemogočanjem uporabe piškotkov svoje spletno bivanje pri nas siromašite.

Vaš obisk na SushiSpotting.si razumemo kot privolitev za uporabo piškotkov. Če se z njihovo uporabo ne strinjate, nam zakon nalaga, da vas pozovemo, da odidete drugam oz. nastavite svoj brskalnik tako, da bo piškotke zavrnil. Navodila so na voljo za različne brskalnike. Piškotki – da ali ne? Odločite se sami. Mi jih imamo radi. 

Kje lahko izvem in povem več?

Ekipa SushiSpottinga osebno spremlja različne spletne kanale. Pišete lahko na info@sushispotting.si, tvitnete na @sushispotting ali poiščete SushiSpotting na Facebooku. Vesela bova vašega odziva. Preberete lahko tudi, kaj sushiljubci pravijo o SushiSpottingu. Če ste pri nas že naročali, vas bomo vsake toliko po e-pošti spomnili o zadnjih zapisih na sushiblogu ali o prodajnih sushiakcijah.

Pribor za suši in čaj

 

Bi sushi?

Čestitamo. Prebili ste se skozi nekajstransko sushiodisejado. :) Zaslužite si odličen sushipaket!

Naroči zdaj!